Open Schools for Open Societies

ΚΑΙΝΟΤΟΜΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ

Το 2ο Δημοτικό Σχολείο Ξάνθης στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα H2020: OSOS

Το 2ο Δημοτικό Σχολείο Ξάνθης  κάθε χρόνο ενισχύει τις δράσεις και τα προγράμματα εκείνα που συμβάλλουν στην κοινωνική, πολιτιστική και ατομική ανάπτυξη των μαθητών, κάτι το οποίο θα πραγματοποιηθεί και φέτος με τη συμμετοχή του στο πρόγραμμα: «Open Schools for Open Societies-OSOS» (Ένα ανοιχτό σχολείο σε μια ανοιχτή κοινωνία). 

Το σχολείο μας τον Μάιο του 2018 κατέθεσε περίληψη δράσης  στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα «H 2020: Open Schools for Open Societies – OSOS» και το  ΙΕΠ στις 20-5-2019 ενέκρινε τη συμμετοχή του κατά τη Β΄ φάση ευρείας εφαρμογής του ανωτέρω ευρωπαϊκού έργου με αποτέλεσμα  να βρισκόμαστε ανάμεσα στα 1.000 σχολεία από 11 ευρωπαϊκές χώρες που θα υλοποιήσουν το πρόγραµµα και τα οποία θα συνεργαστούν θα ανταλλάξουν ιδέες και θα αναδείξουν καλές πρακτικές ανάµεσα σε σχολεία της Ελλάδας και της Ευρώπης.  

Το πρόγραμμα θα υλοποιήσουν οι εκπαιδευτικοί Κουράκος Γεώργιος, διευθυντής, Ακάμπαλη Ελένη υποδιευθύντρια (Στ1), Αραμπατζόγλου Χρυσούλα (Στ2), Μιχαλιέρη Ευαγγελία (Ε1), Παρσάνογλου Αθανάσιος (Ε2), Κόντα Αλεξάνδρα (Ε3), Κουνέλη Ασπασία (Δ2), Τσερμπάκ Άννα (Α2), Καφτεράνη Βασιλική (Α1) ενώ συνολικά θα συμμετέχουν 156 μαθητές του σχολείου μας.

Λίγα λόγια για το OSOS

Αντικείμενο του «Ανοιχτού Σχολείου» είναι να αφουγκράζεται τις ανάγκες της διεθνούς κοινότητας με βασικό άξονα τις φυσικές επιστήμες και τα αντικείμενα του STEM σε θεματικές που συνδέονται με σύγχρονες κοινωνικές προκλήσεις. Οι ανάγκες αυτές μετατρέπονται σε σενάρια μάθησης και δημιουργικότητας και τα αποτελέσματα κοινοποιούνται ως χρήσιμες πρακτικές για το ευρύ κοινωνικό σύνολο. Η μάθηση αυτή προσδίδει δέσμευση και προσελκύει το ενδιαφέρον των μαθητών, ενώ ταυτόχρονα τους δίνει ενεργή θέση μέσα στον σύγχρονο κόσμο.

Το πρόγραμμα θα διαρκέσει κατά το σχολικό έτος  2019-2020 και έχει ως τίτλο «Βιωσιμότητα στο σχολείο -Ενέργεια από τον ήλιο και τον αέρα». Το πρoτεινόμενο σχέδιο εργασίας αποτελεί μια αειφορική πρόταση με βασικό άξoνα STEAM και εντάσσεται στη θεματική της βιωσιμότητας με στόχο την ενεργειακή αναβάθμιση του κτιρίου του σχολείου και την αξιοποίηση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας για την κάλυψη των λειτουργικών του αναγκών. Η βιωσιμότητα αποτελεί έναν αναδυόμενο κόσμο στο επίκεντρο της σύγχρονης επιστημονικής έρευνας. Οι μαθητές μας θα επεξεργαστούν τις εφαρμογές της προτείνοντας την κατάλληλη αξιοποίησή τους στην καθημερινή ζωή. Με τον τρόπο αυτό, θα αποτελέσουν τους αυριανούς ενεργούς και ενήμερους πολίτες. Πιο συγκεκριμένα η Ε΄ τάξη θα ασχοληθεί με τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας όπως βιομάζα και αιολική, η ΣΤ’ και η Δ’ τάξη με τη Γεωθερμία και την Ηλιακή και η Α’ θα έχει μια μκρή γνωριμία με όλες τις πηγές ενέργειας. Θα πραγματοποιηθούν επισκέψεις πεδίου ενώ για την καλύτερη συμμετοχή όλων των μαθητών αλλά και των οικογενειών τους θα  συνταχθούν και θα διαμοιραστούν ερωτηματολόγια σχετικά με το οικολογικό αποτύπωμα κάθε οικογένειας.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *